mormoni_kultalevyt  (Finnish)

Kotisivu   Christian Artikkelit   JW Artikkelit   MAP-sarjan   katolinen   SDA   Yhteystiedot   lahjoitussivulta


LDS (mormoni) kultalevyt tarinoita - Rich Kelsey

 

Kolob

varhaisten versioiden
Kultalevyt Tilit
: 

 

Jokainen myöhempien aikojen pyhien (mormonien) on tietoinen Joseph Smithin väite, että hän löysi kultaisen levyt, joista Mormonin kirja käännettiin. Mutta kuinka monet tietävät tilien kultalevyt tarinaa, joissa mainitaan Smith löysivät levyt näkijä kiven?

 

Tässä yksi esimerkki:

 

"Nämä levyt löydettiin pohjoiseen pisteeseen mäkeä kaksi kilometriä pohjoiseen Manchester kylässä. Joseph oli kivi, joka oli kaivettu kuoppa Mason Chase, kaksikymmentäneljä metrin päässä pinnasta. Tässä kivi hän voisi nähdä monia asioita minun varma tieto. Se oli avulla tämä kivi hän ensin löysi nämä levyt.
...
"Joseph oli ennen tätä kuvatulla tavalla hänen löytää levyt. Hän löysi ne katsomalla kivi löytyy hyvin Mason Chase. Perhe oli myös kertonut minulle sama asia. "(Joel Tiffany, haastattelu Martin Harris, Tiffany Kuukausittain, 1859, New York, s.163)
(Neljä lisää esimerkkejä)

 

Amerikkalainen kansanperinne:

 

Kultalevyt esillä monia samoja ominaisuuksia kuin tarinoita haudattu aarre ensimmäisten Amerikan kansanperinnettä.

 

Tästä aiheesta, Joseph Smithin äiti Lucy Smith kirjoitti:

 

"Kun hetki jännitystä, Joseph voittaa pimeyden voimat, ja unohdin välipäätöksen, joka oli hänelle määrätään. Ottaa vielä joitakin keskustelun enkeli tällä kertaa, Joosef oli sallittua nostaa kiven uudelleen, kun hän näki levyt kuten hän oli tehnyt ennen. Hän heti saavutti kätensä ottamaan niitä, mutta sen sijaan saada niitä, koska hän odotettavissa, hän heitti takaisin maan päällä suurella väkivaltaa. Kun hän toipui, enkeli oli poissa, ja hän nousi ja palasi talon itku surun ja pettymyksen. "(Lucy Smith, henkilötiedot Luonnoksia, s. 347)

 

Willard Chase perustellut Lucy tilille:

 

"... Hän [Joseph Smith] taas kumartui alas ja pyrki ottamaan kirjan, kun henki iski hänet uudelleen, ja pudotti hänet kolme tai neljä tangot, ja satuttaa häntä prodigiously. Toivuttuaan hän säikähtää, hän kysyi miksi hän voisi ei saada levyt, joihin henki tehty vastaus, koska et ole totellut käskyjä. Sitten hän kysyi, kun hän olisi voinut heitä, ja vastasi näin: tulevat yhden vuoden tästä päivästä, ja tuoda mukanasi oman vanhin veli, ja sinulla on ne. " (Mormonism, s.242)


Joseph Smithin naapuri Fayetten Lapham antoi samanlaisen tilin, lisäämällä lisätietoja:

 

"Ottaen ylös ensimmäinen artikkeli, hän näki toiset alla; annetussa Aluksi hän pyrki turvaamaan muut, vaan, ennen kuin hän voisi saada niitä, yhden hän oli ottanut jopa liukui takaisin liikkeeseen, josta hän oli ottanut sen , ja hänen suureksi yllätys ja kauhua, kallio laski välittömästi takaisin entiseen paikkaan, lähes murskaamalla hänet sen laskeutuminen. Hänen ensimmäinen ajatukseni oli, että hän ei ollut asianmukaisesti kiinnitetty kallioon, kun se käännetään ylös, ja näin ollen hän yritti jälleen nostaa sitä, mutta nyt turhaan, hän seuraavaksi kokeiltu tuen vipujen, mutta silti ilman menestystä. Vaikka siis kihloissa, hän tunsi jotain lyö häntä rintoihin, joka toistettiin kolmannen kerran, aina lisääntynyt voima, viimeinen kuten antaa hänelle hänen takaisin. Kun hän makasi siellä, hän katsoi ylös ja näki samalla suuri mies, joka oli ilmestynyt hänen unelmansa, pukeutunut samoja vaatteita. Hän sanoi hänelle, että kun aarre oli talletettu siellä, hän vannoi virkavalansa ottaa vastaan ​​ja suojella että omaisuutta, kunnes aika tulee saapua se on esillä maailman ihmiskunnan; ja, jotta estettäisiin hänen tehdä asiaton ilmaiseminen, hänet murhattiin tai surmattiin paikan päällä, ja aarre oli ollut hänen aina siitä lähtien.

Hän sanoi hänelle, että hän ei ollut noudattanut hänen suuntiin; ja, seurauksena tehdyn artikkelin, ennen kuin laitat sen lautasliina, hän ei voinut olla artikkeli nyt; mutta että jos hän tulisi uudelleen yhden vuoden Tuolloin hän voisi sitten niitä. Vuosi vierähti yli ennen Joosef oli tietoinen siitä, niin aika ohi; mutta hän meni piilopaikka, jossa sama mies ilmestyi jälleen, ja sanoi, että hän ei ollut täsmällisin seuraa hänen suuntiin, ja näin ollen hän ei voinut olla artikkeli vielä. Joseph kysyi, milloin hän voisi olla heille; ja vastaus oli, "Tule sisään yhden vuoden tästä ajasta, ja tuo vanhin veli kanssasi; sitten voi olla niitä. " Tuona vuonna se kävi niin, että hänen vanhin veljensä kuoli; mutta lopussa vuoden, Joseph korjata paikkaan uudelleen, ja kertoi mies, joka vielä vartioi aarre, että koska hän ei voinut tuoda hänen vanhin veljensä, hän ei voinut olla aarre vielä. "( HISTORIALLINEN Magazine, 1870, s. 307-308)

Fayette Lapham oli kuullut tarinan suoraan isä Joseph Smith vuonna 1830. Ei ainoastaan ​​Lapham tilille sopia monista yksityiskohdista muut varhaiset versiot: Knight, Lucy Smith, sekä Chase; Se kertoo miten aarre [kultalevyt] tuli olla alle [Moronin] maksutta. Ja tuo oikea henkilö, alussa versiot kultalevyt tarinoita, oli keskeinen teema.


Joseph Smithin läheinen ystävä Joseph Knight kirjoitti:

 

● Hän tarttui kirjan, mutta tällä kertaa hän ei voinut siirtää sitä.
● Smith kysyi: "Miksi ..?"
● Hän vastasi, "Et voi olla sitä nyt."
● Smith kysyi, "Milloin voin on se.
"● Hän vastasi," 22. päivä ensi syyskuussa, jos tuo oikea henkilö.
"●" Joseph sanoo, "Kuka on oikea henkilö?"
"Vastaus oli," Sinun vanhin veli. "
"●" Mutta ennen syyskuuta tuli hänen vanhin veli kuoli.
"(BYU Studies, Joseph Knight muistikuva Early Mormonin historian, Dean Jessee, 1976)

 

Kuten edellä, Knight ennätys vastaa myös mitä Fayette Lapham kirjoitti:

"Tule sisään yhden vuoden tästä ajasta, ja tuo vanhin veli sinua, niin sinulla voi olla niitä." Tuona vuonna se kävi niin, että hänen vanhin veljensä kuoli "(Fayetten Lapham, haastattelu Smith vanhempi - katso koko tilin)

 

Testaus Spirits:

 

Raamatun mukaan, Jumala tietää,

 

"Lopun alusta." (Jesaja 46:10)

Smithin vanhin veli Alvin kuoli 10 kuukautta ennen,

 

"22. päivä ensi syyskuussa."

Jos henki vahtii kultalevyt todella oli,


"Herran enkeli"


enkeli olisi pitänyt tietää, että Alvin voisi mahdollisesti mukana Joseph Hill Kumoran seuraavana vuonna. Siksi, jos todellinen henki ei näytä Smith, mitkä ovat kertoimet oli sanansaattaja Jumalalta? Luulisi, että kun Alvin kuoli, Smith itse olisi huomannut, että hän oli vain tekemisissä pahan hengen, jälleen kerran. Alvin kuolema tämän ajan kuluessa on epäilemättä yksi syy varhaisen tilit saada kultalevyt ovat tuntemattomia useimmille MAP-kirkon jäseniä. Tuntemus versioita mainita Alvin kuin oikea henkilö nostaa, olisi varmasti haittaa niille, jotka yrittävät säilyttää uskon MAP-kirkko.


Spirits of Dead Men vartiointi aarre:

 

Joseph Smithin isä kertoi Fayetten Lapham noin kuollut mies vartiointi kultalevyt:


"Hän sanoi hänelle: [Joseph Smith jr.], Että kun aarre oli talletettu siellä, hän oli vannonut huolehtia ja suojella että omaisuutta, kunnes aika tulee saapua se on esillä maailman ihmiskunnan, ja, jotta estettäisiin hänen tehdä asiaton ilmaiseminen, hänet murhattiin tai surmattiin paikan päällä, ja aarre oli ollut hänen aina siitä lähtien. " (Historical Magazine, 1870, s. 307)


Tämä oli samantyyppistä lankaa, joka kirjattiin Joseph Smithin 1826 Lasi Looking Trial:

 

"... Hän [Joseph Smith] löysi selvästi kaksi intialaista haudattu runko, että riitaa kiistoihin niiden välillä, ja että yksi mainituista intiaanit tappoivat muut, ja heitetään vieressä olevaan reikään takakonttiin, vartioimaan sitä, kuin hän oletti. " (1826 Glass Looking Trial, Jonathan Thompson todistus, Tuttle tili)

 

On selvää, kuollut intialainen ei vartiointi takakonttiin aarre takaisin vuonna 1825; Tänään kutsumme tällaisia ​​tarinoita ensimmäisten Amerikan kansanperinnettä. Varhaisten versioiden Joseph Smithin kultalevyt tarinat ovat saman suuntaiset. Tässä on vielä yksi esimerkki:

"Hän sanoi, että unelma hänelle ilmoitettiin, että tällaisessa paikassa tietyllä kukkulalla rauta laatikko, oli joitakin kultalevyt kanssa utelias kaiverrukset, jotka hänen täytyy saada ja kääntää, ja kirjoittaa kirja, että levyt olivat toimitettava säännöllisin salata jokainen ihminen tietyn ajan, noin kaksi tai kolme vuotta, että hän meni paikan ja kaivoi kunnes tuli kivi, joka kattaa ruutuun, kun hän oli kaatanut, että hän jälleen yrittänyt poistaa kivi, ja oli taas kaatanut, tämä yritettiin kolmannen kerran, ja kolmannen kerran hän oli kaatanut. Sitten hän huudahti: "Miksi en voi saada sitä?" tai jotakin sen tapaista, ja sitten hän näki miehen seisovan paikalla, joka hänelle ilmestyi kuten espanjalainen, jolla on pitkä parta tulossa alas rintaansa noin täällä. (Smith laittoi kätensä kuoppaan hänen vatsaan) hänen (kummituksen) kurkun leikkaus korvasta korvaan, ja veren virratessa, joka kertoi hänelle, että hän ei voinut saada sitä yksin; että toinen henkilö, jonka hän, Smith, tietäisi ensi silmäyksellä, on tullut hänen kanssaan, ja Sitten hän voisi saada sitä. " (Amboy lehdessä 11. kesäkuuta 1879 s.1)


Tämä viimeinen lainaus oli Joseph ja Hiel Lewis, jotka olivat naapureita Joseph Smithin ja pojat Rev. Nathaniel Lewis. Tilinsä ottelut elementtejä tarinan Smithin äiti kertoi, että se vastaa mitä Smithin isä sanoi, ja mitä muut sukulaiset, naapurit ja yhteistyökumppaneitaan kertoi takaisin seuraavana päivänä. Silti, se ei tule lähelle vastaavia tilejä Moronin käyntien Joseph Smithin julkaiseman MAP-kirkko tänään; ja hyvästä syystä. Jos Joseph Smithin todellista historiaa ei koskaan ilmoittanut, miljoonia mormonit luopuisivat uskosta.

 

Totuus:

 

Joseph Smith nuorempi otti yhteisen kansanperinteen aikansa ja sisällyttää se osaksi hänen oman tarinansa:

 

Esimerkki:

 

 Peter Ingersoll, joka oli naapuri Smithin, kuvataan vierailua Smithin perheen vuonna 1822; jo on maininta,

 

"... Kirja löytyy, ontto puu, joka antoi huomioon ensimmäisen ratkaisun tässä maassa ennen kuin se löysi Columbus." (Todistus Peter Ingersoll)

 

Silti, tämä on kirja, että joku muu muka löydy Kanadassa; Peter Ingersoll myös kuvattu tarina Smithin isä kertoi luola aarre siinä, rinnassa on kultaa, ja hän puhui Smithin isä tutkii hattu kivi se etsiä haudattu aarre. Useita vuosia myöhemmin, kaikki nämä tiedot tuli osa kultalevyt tarina / myytti.


 

 


 

Huomautus: Seuraavat linkit vievät sinut artikkeleita Englanti; kuitenkin on Google kääntää painiketta yläreunassa esineet, joita voidaan käyttää kääntää artikkeleita muille kielille:

 

LDS (mormoni) Sarja:

Mormonin kirja
Joseph Smithin ensimmäinen näky
Joseph Smith on Trial
mysteeriset kultalevyt
Fall Mormonismin
Mooseksen kirjassa Muutokset / anakronismeja
toinen todistus Jeesuksesta Kristuksesta
Mitä sanoa mormonit ovella
Saarnatkaa minun Gospel - lähetystyön opas
perheiltaoppiaiheen 1
■  Lumous - Magic and Money Kaivaminen

Alasivuja LDS (mormoni) Sarja

1. Joseph Smith on "saanut levyt?"
2. Joseph Smith Money Kaivaminen Tilit: 

●  Joseph Smith Money Kaivaminen Accounts (pääsivu)
Willard Chase Tili kultalevyistä
Fayetten Lapham Tili kultalevyistä
Peter Ingersoll tilini Smithin Money Kaivaminen Historia
●  Amboy lehti <Bleeding Ghost tilini
●  Haastattelussa Martin Harris Tiffanylla Kuukausittainen 1859

3. Joseph Smith 1826 Lasi Looking oikeudenkäynti-todistukset / Records:

1826 oikeudenkäynti-todistukset  (pääsivu)
AW Benton tilini
Piispa Tuttle tilini
WD Purple tilini
Uudet todisteet ja uudet vaikeudet
Bill of Justice
MAP Tilit
sopimusartikloja

4. Joseph Smithin ensimmäinen näky Tilit: 

●   Ensimmäinen näky Accounts (pääsivu)
1823 Bedroom Vision / unelma Accounts (kahdeksantoista tilejä 1820 1840-luvun ...)
Makuuhuone visio tili - "virallinen versio" (Otteita History of Joseph Smith, profeetta)
Joseph Smithin ensimmäinen näky oli tuntematon MAP lausunnot
(1832) Joseph Smithin käsinkirjoitettua huomioon ensimmäisen näyn

(1834-35) Joseph Smithin ensimmäinen julkaistu visio (joka rakentuu 1838 LDS "virallinen" First Vision tarina)

(1842) Joseph Smithin Sacred Grove Tili - "virallinen MAP First Vision Account" - löytyy myös Smithin 1838 Historia 

5. Angel ja kultalevyt
6. Kumoran Cave - Cameron J. Packer
7. Joseph Knight muistikuva Early Mormonin historian
8. Mormonin kirjan painaminen järjestelyt ja historia
9. Trouble With Martin Harris (Pahansuopa lainauksia Martin Harris otettu lähinnä MAP lähdemateriaalista)
10. Johdanto - Richard Bushman 

11. Mormonismi on valhe / Joseph Smith oli petos / MAP-kirkko ei ole totta

12. MAP pappeuden Lie / Myytti

13. Joseph Smith Lied Kun hän sanoi, hänellä oli vain yksi vaimo

  

Endnotes:

 

TODISTUSBIGAIL HARRIS: (sisar laki Martin Harris)

 

"Palmyra, Wayne Co. NY 11 mo. 28. 1833.
Vuoden alkupuolella talvi 1828, tein vierailun Martin Harris ja liittyi vuonna yhtiön Jos. Smith, Senin. Ja hänen vaimonsa. Gold Raamattu liike, ns, oli keskustelunaihe, johon olen kiinnittänyt erityistä huomiota, että voisin oppia totuuden koko asiasta .-- He kertoivat minulle, että mietinnössä, että Joseph, kesäkuu oli löytänyt kultalevyt, oli totta, ja että hän oli Harmony, Pa. kääntämällä ne - että tällaiset levyt olivat olemassa, ja että Joseph, kesäkuu oli saada ne, paljastui hänelle henki yhden tai pyhiä, joka oli tällä mantereella, ennen sen paljastuisi Columbus. Vanha rouva Smith huomautti, että hän ajatteli hän on Quaker, koska hän oli pukeutunut hyvin tavallinen.


He sanoivat, että levyt pääsi oli hallussaan oli vaan johdatus Gold Raamattu - että ne kaikki, joihin Raamattu kirjoitettiin, oli niin raskas, että se kestäisi neljä stout miehiä ladata ne cart-- että Joseph oli myös löysi katsomalla hänen kivi, alus, jossa kulta sulatettiin josta levyt tehtiin, ja myös laitetta, jolla ne rullattu; hän myös löysi aluksen pohjaan kolme kerää kultaa, jokainen yhtä suuri kuin nyrkillä. "(Mormonism Unvailed - Eber Howe 1834   kirja)

 

Lisää tilit Smith käyttää näkijän kivi nähdä haudattu kultalevyt, ja / tai mitä niiden kanssa:  

 

• "Hoosea Stout, joka uskoi Profeetta sanoi, että kultalevyt löytyivät avulla näkijä kiven." (Juanita Brooks, (toim.), On Mormonin Frontier. Journal Hoosean Stout (2 tilavuutta .; Salt Lake City: University of Utah Press, 1964), II, 593. nähdä merkinnän 25. helmikuuta 1856 alkaen artikkeli: Joseph Smith ja 1826 Trial: Uudet todisteet ja uudet vaikeudet Marvin S. Hill BYU Studies Vol 12, Winter '72, s. 223-234,)

 

• "... Joseph uskoi, että yksi Samuel T. Lawrence oli mies viittasi henki, ja meni hänen kanssaan yksikössä näköinen kukkula, Manchesterissa, ja osoitti hänelle, missä aarre oli. Lawrence kysyi häneltä, oliko hän koskaan löysi tahansa juttu levyt kultaa, hän sanoi ei: hän sitten pyysi häntä katsomaan hänen kivi, onko siellä ollut mitään heidän kanssaan. Hän katsoi, ja sanoi, ettei ollut mitään, hän käski häntä katsomaan uudelleen, ja katso jos ei ole suuri pari pilkkuja levyjen kanssa, hän katsoi ja huomasi pian, silmälaseista, sama jonka Joseph sanoo hän käänsi Mormonin kirjan.  "(TODISTUS Willard Chase, mormonismia Unvailed - Eber Howe 1834 kirja, s. 243)

 

• "Minulla oli keskustelun hänen kanssaan, [Joseph Smith] ja kysyi häneltä, mistä hän löysi heidät ja miten hän tulee tietää, missä he olivat. Hän sanoi ilmestys Jumalalta, joka kertoi hänelle ne piiloutuivat tiettyjen mäkeä ja hän Katsoin hänen kivi ja näki heidät piilopaikka."(TODISTUS Henry Harris, mormonismia Unvailed - Eber Howe 1834 kirja, s. 251)

 

LDS (mormoni) uskonpuolustaja selittää:

 

"Chase muistikuva siitä, mitä Joseph Smith, Sr., kertoi hänelle ja historiaa Knight molemmilla on kansanperinne sävy heille. He molemmat kertovat, että Joosef on turvata levyt tiettynä päivänä 22. syyskuuta, että hänen on otettava kirja ja "mene suoraan pois", että tottelemattomuus tilauksia ei ole voinut saada kirja, että kirja ilmestyi, katosi, ja ilmestyi kun hän rikkoi tilaukset säätämällä se alas, että hän myöhemmin piti tuoda oikea henkilö hänen turvata ennätys, ensimmäinen hänen veljensä ja sitten hänen vaimonsa, ja että kivi tai lasi oli tehokas auttaa häntä turvaamaan ennätys vihdoinkin.

 

Että Chase tilille ilmestyy kokoelma suosittelut julkaisemien kirkonvastaista taas Knight kerronta tulee uskolliset myöhempien aikojen pyhien jonka lausuma julkaistiin vasta aivan äskettäin viittaa siihen, että anti-mormoni materiaalia ei voi kevyesti hylättiin, koska sen alkuperää. Anti-Mormonien lausuntoja on tarkistettava, mitä myöntänyt mormonit itse. Willard Chase hyvin todennäköisesti kuullut hänen tarinansa Joseph Smith, Sr., koska hän kertoi tämän osoittaa myös riippumattoman tili julkaisemat Fayetten Lapham vuonna 1870 aikaisemman haastattelussa Joseph Smith, Sr., kuten alkuperän kultalevyt . Tämä raportti vastaa tarkasti joissakin suhteissa missä Knight ja Chase kertoi. "(Aarteenetsinnästä Folklore ja alkuvaiheet Mormonism: tulkitseva ehdotuksesi, Marvin S. Hill, BYU Studies, s. 479)

 

Seuraavassa on johdatus kultalevyt tilille mainittu edellä lainaus, jonka Fayette Lapham:

 

HISTORIALLINEN LEHTI.
________________________________________
Vol. VIII. May, 1870. No. 5.

mormonit. HAASTATTELU isä Joseph Smith, mormoniprofeetta, neljäkymmentä vuotta sitten. Tililtään havainnon pyhän levyt. BY FAYETTE LAPHAM, ESQR.


Mielestäni se oli vuonna 1830, olen kuullut, että jotkut muinaiset kirjaa oli havaittu, että olisi heittää noin uudessa valossa, kun aihe uskonnon; on syvästi kiinnostunut asiasta, päättelin mennä paikkaan ja oppia itse totuus.

 

Mukana ystävä, Jacob Ramsdell, olen lähti etsimään Smithin perhe, sitten asuvat noin kolme tai neljä kilometriä etelään Palmyran kylässä, Wayne-County, New York, ja lähellä linja kaupungin Manchester. Joosef, Junior, jälkeenpäin niin tunnettu, ei ole kotona, haimme isälleen tiedoista halusimme. Tämä Joseph Smith vanhempi, olemme pian oppineet, omasta huulet, uskoi lujasti noituuteen ja muita yliluonnollisia asioita; ja oli tuonut hänen perheensä sama usko. Hän myös uskoi, että siellä oli valtava määrä rahaa haudattu jonnekin maassa; että se joskus löytyy; että hän itse oli viettänyt aikaa ja rahaa etsimällä se, jossa arpominen tangot, mutta ei ollut onnistuttu löytämään mitään, vaikka varma, että hän lopulta olisi. Vastauksena kysymykseemme, joka koskee antiikin kirjaa, jotka oli löydetty, hän huomautti, että he olivat kärsineet paljon vainoa ne huomioon; että monet olivat olleet siellä sitä varten, ja oli tehnyt pahan raportteja niistä, vihjaa, että ehkä meidän oli tullut kuin tarkoitukseen; mutta todenneet, meidän hyviä aikomuksia ja että me vain haetaan oikeaa tietoa, hän antoi meille seuraavat historiaa, niin lähellä kuin voin toistaa hänen sanojaan: pojalleen Joosefille, jotka hän on kutsunut lukutaidottomia, kun noin neljäntoista vuoden iässä, tapahtui olla siellä, missä mies oli etsimässä pimeään kivi ja kertoa ihmisille, siitä, mistä kaivaa rahaa ja muita asioita. Joseph pyysi etuoikeus tutkii kivi, jonka hän teki laittamalla hänen kasvonsa hattu, jossa kivi oli. Se osoittautui ole oikea kivi hänelle; mutta hän voi nähdä asioita, ja niiden joukossa, hän näki kiven, ja missä se oli, jossa hän voisi nähdä, mitä hän toivoi. Smith väittää ja uskoo, että kivi on tätä laatua, jonnekin, jokaista. Paikka, jossa hän näki kiven ollut kaukana talonsa; ja alle tekosyyllä kaivaa hyvin, he löysivät vettä ja kiveä syvyydessä kaksikymmentä tai kaksikymmentäkaksi metriä. Tämän jälkeen Joosef vietti noin kaksi vuotta tutkimme tätä kiveä, kertoo omaisuuksia, mistä löytää kadonnut asioita, ja jos kaivaa rahaa ja muita piilotettuja aarteita.  (Historiallinen Magazine, ss 305-307)