LDS  (Dutch)

Homepage   Christelijke Artikelen   JW artikelen   LDS Series   katholieke   SDA   Contact   Donatie Pagina


LDS (Mormon) Gouden Platen Stories - Rich Kelsey

 

Kolob

Storende vroege versies van

De Gouden Platen Accounts:

 

 

Elke heilige der laatste dagen (Mormon) is zich bewust van de vordering van Joseph Smith dat hij ontdekte gouden platen waaruit het Boek van Mormon is vertaald. Maar, hoeveel kennis van de rekeningen van de gouden platen verhaal dat Smith noemen het eerst ontdekt de platen met een ziener steen?

 

Hier is een voorbeeld:

 

"Deze platen werden gevonden op de noordpunt van een heuvel twee mijl ten noorden van Manchester dorp. Joseph had een steen die werd gegraven uit de bron van Mason Chase, vierentwintig meter van de oppervlakte. In deze steen kon hij veel dingen te zien mijn zekere kennis. Het was door middel van deze steen dat hij voor het eerst ontdekt deze platen.
...
"Joseph had voordat dit beschreven op de wijze van zijn het vinden van de platen. Hij vond hen door te kijken in de steen gevonden in de put van Mason Chase. De familie had ook vertelde mij hetzelfde. '' (Joel Tiffany, Interview met Martin Harris, Tiffany's Monthly, 1859, New York, p.163)
(Vier meer voorbeelden)

 

Amerikaanse folklore:

 

De Gouden Platen tentoongesteld veel van dezelfde kwaliteiten als de verhalen van de begraven schat van de vroege Amerikaanse folklore.

 

Op dit onderwerp, moeder van Joseph Smith Lucy Smith schreef:

 

"Op het moment van opwinding, Joseph werd overwonnen door de machten der duisternis, en vergat de veroordeling die op hem gelegd. Na een aantal verdere gesprek met de engel bij deze gelegenheid, werd Joseph toegestaan ​​om de steen weer op te wekken, toen hij zag de platen zoals hij eerder had gedaan. Hij stak onmiddellijk zijn hand om ze te nemen, maar in plaats van het krijgen van hen, zoals hij verwacht, werd hij slingerde terug op de grond met veel geweld. Toen hij hersteld, de engel weg was, en hij stond op en keerde terug naar het huis huilen voor verdriet en teleurstelling. "(Lucy Smith, Biografische Schetsen, blz. 347)

 

Willard Chase onderbouwd rekening Lucy's:

 

"... Hij [Joseph Smith] weer bukte en streefde ernaar om het boek te nemen, wanneer de geest sloeg hem opnieuw, en sloeg hem drie of vier hengels, en wonderbaarlijk deed hem pijn. Na het herstellen van zijn schrik, vroeg hij zich af waarom hij kon de platen niet te verkrijgen; waartoe de geest gemaakt antwoord, want je hebt niet gehoord naar uw bestellingen Hij informeerde dan wanneer hij ze zou kunnen hebben, en werd aldus beantwoord: kom een ​​jaar vanaf de dag van vandaag, en met u uw oudste broer, en. zij zullen u geworden. " (Mormonisme, p.242)


Joseph Smith's buurman Fayette Lapham gaf een vergelijkbare rekening, het toevoegen van meer details:

 

"Het opnemen van het eerste artikel, zag hij anderen hieronder, tot vaststelling van de eerste, trachtte hij de anderen veilig te stellen, maar, voordat hij greep van hen kon krijgen, de ene hij had genomen gleed terug naar de plek waar hij had het van genomen en, tot zijn grote verbazing en schrik, de rots viel meteen terug naar zijn oude plaats, hem bijna verpletterende in haar afkomst. Zijn eerste gedachte was dat hij niet goed had verzekerd van de rots toen het werd opgedoken, en dienovereenkomstig hij opnieuw probeerde op te tillen, maar nu tevergeefs, hij volgende geprobeerd met behulp van hendels, maar nog steeds zonder succes Terwijl aldus ingezet, iets wat hij voelde slaan hem op de borst, die voor de derde keer werd herhaald, steeds met een verhoogde kracht, de laatste. zoals aan hem lag op zijn rug. Zoals hij daar lag, keek hij op en zag dezelfde grote man die in zijn droom was verschenen, gekleed in dezelfde kleding. Hij zei tegen hem dat, wanneer de schat er werd afgezet, hij werd beëdigd ten laste te nemen en te beschermen, dat eigendom, totdat de tijd zou moeten aankomen om te worden tentoongesteld aan de wereld van de mensheid; en, om te voorkomen dat zijn het maken van een ongeoorloofde bekendmaking, werd hij vermoord of gedood op de plek, en de schat had sinds die tijd onder zijn hoede aanwijzingen.;

en, als gevolg van het leggen van het artikel naar beneden voordat je het in de servet, hij kon niet het artikel nu hebben; maar dat als hij terug zou komen, een jaar uit die tijd, hij zou dan hebben ze. Het jaar trokken er voor Jozef was zich bewust van het, zodat de tijd voorbij; maar hij ging naar de plaats van het depot, waar dezelfde man verscheen opnieuw, en zei dat hij had niet punctueel in het volgen van zijn aanwijzingen geweest, en bijgevolg, hij kon niet het artikel nog. Joseph vroeg wanneer hij ze zou kunnen hebben; en het antwoord was: 'Kom binnen één jaar na deze tijd, en breng uw oudste broer met u; dan kan je ze hebt. ' In dat jaar, gebeurde het zo dat zijn oudste broer stierf; maar, aan het eind van het jaar, Joseph gerepareerd naar de plaats opnieuw, en werd verteld door de man die nog steeds bewaakt de schat, dat, voor zover hij zijn oudste broer niet kon brengen, kon hij niet de schat nog hebben. "( HISTORISCH MAGAZINE, 1870, pp. 307-308)

Fayette Lapham had het verhaal rechtstreeks van de vader van Joseph Smith in 1830 hoorde wel rekening Lapham's eens over veel details met de andere vroege versies Niet alleen: Knight, Lucy Smith, evenals Chase; het vertelt ons hoe de schat [gouden platen] kwam te zijn onder [Moroni] lading. En, het brengen van de juiste persoon, in de eerste versies van de gouden platen verhalen, was het centrale thema.


Joseph Smith's goede vriend Joseph Knight's schreef:

 

● Hij pakte het boek, maar deze keer kon hij niet verplaatsen.
● vroeg Smith, "Waarom ..?"
● Hij antwoordde: "Je kunt het nu niet hebben."
● vroeg Smith, "Wanneer kan ik het hebben.
"● Hij was antwoordde:" De 22ste dag van komende september als je de juiste persoon. breng
'Wie is de juiste persoon?'
"●" Het antwoord was: 'Uw oudste broeder.'
"●" Maar vóór september kwam zijn oudste broer stierf.
"(BYU Studies, Joseph Knight's Herinnering aan Vroege Mormon History, Dean Jessee, 1976)

 

Zoals gezegd, de Ridder het record komt ook overeen met wat Fayette Lapham schreef:

"Kom binnen één jaar na deze tijd, en breng uw oudste broer met u, dan kunt u ze hebt '. In dat jaar, gebeurde het zo dat zijn oudste broer stierf "(Fayette Lapham, Interview met Smith sr - zie volledige account)

 

Het testen van de Spirits:

 

Volgens de Bijbel, God weet,

 

"Het einde van het begin." (Jesaja 46:10)

Smith's oudste broer Alvin overleed 10 maanden voor,

 

"De 22ste dag van de in september."

Als de geest die waakt over de gouden platen was echt een,


"Engel van de Heer,"


de engel had moeten weten dat Alvin niet zou kunnen begeleiden Joseph aan de heuvel Cumorah het volgende jaar. Daarom, als een werkelijke geest bleek wel Smith, wat zijn de kansen het was een boodschapper van God? Men zou denken dat na Alvin stierf, Smith zelf zou hebben gerealiseerd dat hij alleen maar weer te maken had met een boze geest,. Dood van Alvin's gedurende deze periode is ongetwijfeld een van de redenen vroege rekeningen van het verkrijgen van de gouden platen zijn onbekend bij de meeste LDS kerk leden. Kennis van versies vermelden Alvin als de juiste persoon om te brengen, zou zeker belemmeren degenen die proberen om het geloof in de LDS kerk te behouden.


Geesten van Dead Men Bewaking Treasure:

 

Vader van Joseph Smith vertelde Fayette Lapham over de dode man bewaken de gouden platen:


"Hij zei tegen hem: [Joseph Smith jr.], Dat, wanneer de schat er werd gestort, werd hij beëdigd ten laste te nemen en te beschermen, dat eigendom, totdat de tijd zou moeten aankomen om te worden tentoongesteld aan de wereld van de mensheid, en, om te voorkomen dat zijn het maken van een ongeoorloofde bekendmaking, werd hij vermoord of gedood op de plek, en de schat had sinds die tijd onder zijn hoede. " (HISTORISCH MAGAZINE, 1870, blz. 307)


Dit was dezelfde soort garen dat werd opgenomen in Joseph Smith 1826 Glas Kijken Trial:

 

"... Hij [Joseph Smith] duidelijk de twee indianen die de stam begraven ontdekt, dat een ruzie ontstond tussen hen, en dat één van de Indianen werd gedood door de andere, en geworpen in het gat naast de romp, om het te bewaken, als hij hoort. " (1826 glas op zoek Trial, Jonathan Thompson getuigenis, Tuttle account)

 

Uiteraard werd een dode Indische niet bewaken van een stam van de schat terug in 1825; Vandaag noemen we zulke verhalen vroege Amerikaanse folklore. Vroege versies van gouden platen verhalen van Joseph Smith zijn langs dezelfde lijnen. Hier is nog een voorbeeld:

"Hij zei dat door een droom die hij heeft vernomen dat op zo'n plek in een bepaalde heuvel, in een ijzeren doos, waren enkele gouden platen met nieuwsgierige gravures, die hij moet krijgen en te vertalen, en een boek schrijven, dat waren de borden naar worden gehouden verborgen ieder mens voor een bepaalde tijd, zo'n twee of drie jaar, dat hij naar de plaats en gegraven, tot hij aan de steen die de doos, toen hij werd neergehaald bedekt kwam, dat hij weer probeerde om de te verwijderen steen, en werd weer neergehaald; deze poging was de derde keer gemaakt, en de derde keer dat hij werd neergehaald Dan riep hij uit,. 'Waarom kan ik niet krijgen?' of woorden van gelijke strekking, en toen zag hij een man staan ​​op de plek, die hem verscheen als een Spanjaard, met een lange baard naar beneden over zijn borst tot ongeveer hier (Smith legde zijn hand om de put van zijn maag). met zijn (de geest van) doorgesneden keel van oor tot oor, en het bloed stroomden, die hem vertelde dat hij het niet alleen kon krijgen, dat een andere persoon met wie hij, Smith, zou weten op het eerste gezicht, moet komen met hem, en dan kon hij het te krijgen. " (The Amboy Journal, 11 juni 1879, p.1)


Dat laatste citaat was van Jozef en Hiel Lewis, die buren van Joseph Smith en de kinderen van de Rev. Nathaniel Lewis waren. Hun account overeenkomt met elementen in het verhaal moeder Smith's verteld, dit overeenkomt met wat vader Smith zei, en wat andere familieleden, buren en medewerkers verteld terug in de dag. Toch is het niet in de buurt komen bijpassende rekeningen van de bezoeken van Moroni met Joseph Smith, gepubliceerd door de LDS Kerk van vandaag; en voor goede reden. Als echte geschiedenis van Joseph Smith ooit bekend werden gemaakt, zouden miljoenen Latter-Day Saints het geloof te verlaten.

 

De Waarheid:

 

Joseph Smith Jr. nam enkele van de gemeenschappelijke folklore van zijn dag en verwerkt in zijn eigen verhalen:

 

Voorbeeld:

 

 Peter Ingersoll, die een buurman van de Smith's was, beschreef een bezoek met de familie Smith in 1822; al is er sprake van,

 

"... Een boek gevonden, in een holle boom, die een verslag van de eerste nederzetting van dit land gaf voordat het werd ontdekt door Columbus." (Getuigenis van Peter Ingersoll)

 

Toch is dit een boek dat iemand anders zogenaamd gevonden in Canada; Peter Ingersoll beschreef ook een verhaal vader Smith vertelde van een grot met een schat erin, de borst van goud, en hij sprak van de vader van Smith's op zoek naar een hoed met een steen in het zoeken naar een verborgen schat. Enkele jaren later, al deze gegevens werd een deel van de gouden platen verhaal / mythe.


 

 


 

Opmerking: De volgende links brengen u naar artikelen in het Engels; echter, er is een knop Google vertalen bovenaan de voorwerpen die kunnen worden gebruikt om de voorwerpen in andere talen vertalen:

 

LDS (Mormon) Serie:

Het Boek van Mormon
Joseph Smiths eerste visioen
Joseph Smith on Trial
Die Mysterieuze Gouden Platen
De val van het mormonisme
Boek van Mozes Veranderingen / Anachronismen
een getuige van Jezus Christus
Wat te zeggen tegen mormonen aan de deur
Predik mijn Gospel - A Guide to Zendingswerk
gezinsavondles 1
■  Enchantment - Magic en Geld Digging

Sub-pagina's in de LDS (Mormon) Serie

1. Joseph Smith heeft "kreeg de platen?"
2. Joseph Smith Geld Digging Accounts: 

●  Joseph Smith Money Digging Accounts (Hoofdpagina)
Willard Chase Account van de gouden platen
Fayette Lapham Account van de gouden platen
Peter Ingersoll Account van Money Smith's Graven Geschiedenis
●  De Amboy Journal <Bloeden Ghost Account
●  Interview met Martin Harris in Tiffany's Maandelijkse 1859

3. Joseph Smith 1826 glas op zoek Trial Getuigenissen / Records:

1826 Trial Getuigenissen  (Hoofdpagina)
AW Benton Account
Bisschop Tuttle Account
WD Purple Account
Nieuw Bewijsmateriaal en New Moeilijkheden
Bill van Justitie
LDS Accounts
Articles of Agreement

4. Joseph Smith First Vision Accounts: 

●   First Vision Accounts (Hoofdpagina)
1823 Slaapkamer Vision / Dream Accounts (achttien rekeningen uit de jaren 1820-jaren 1840 ...)
Slaapkamer visie rekening - "officiële versie" (Uittreksels uit de Geschiedenis van Joseph Smith, de profeet)
Joseph First Vision Smith was onbekend LDS verklaringen
(1832) met de hand geschreven verslag van het eerste visioen

(1834-1835) Joseph Smith's eerste gepubliceerde visie (welke elementen van de 1838 LDS bevat "Officiële" First Vision verhaal) van Joseph Smith

(1842) van Joseph Smith Sacred Grove Account - "Official LDS First Vision Account" - ook gevonden in Smith's 1838 Geschiedenis 

5. De Engel en de gouden platen
6. Cumorah's Cave - Cameron J. Packer
7. Joseph Knight's Herinnering aan Vroege Mormon History
8. Boek van Mormon Printing Regelingen en Geschiedenis
9. The Trouble With Martin Harris (gemiddelde pittige citaten over Martin Harris genomen meestal van LDS bronmateriaal)
10. Inleiding - Richard Bushman 

11. mormonisme is een leugen / Joseph Smith was een fraude / De LDS kerk is niet waar

12. LDS priesterschap Lie / Myth

  

Endnotes:

 

GETUIGENIS VAN EENBIGAIL HARRIS: (een schoonzus van Martin Harris)

 

"Palmyra, Wayne Co. NY 11 mo. 28, 1833.
In het begin van de winter in 1828, heb ik een bezoek aan Martin Harris en werd aangesloten bij in gezelschap van Jos. Smith, sen. En zijn vrouw De Gold Bijbel. zaken, zogenaamde, was het onderwerp van gesprek, waaraan ik veel aandacht besteed, dat ik de waarheid van de hele zaak zou kunnen leren .-- Ze vertelden me dat het rapport dat Joseph, juni had gouden platen gevonden, waar was, en . dat hij in harmonie was, Pa vertalen van hen - dat dergelijke platen bestonden, en dat Joseph, Jun was om ze te verkrijgen, werd door de geest van een of de heiligen, dat was op dit continent, voorafgaand aan hem geopenbaard. zijn wezen door Columbus. De oude mevrouw Smith ontdekte waargenomen dat ze dacht dat hij moet een Quaker te zijn, zoals hij zeer duidelijk was gekleed.


Ze zeiden dat de platen hij had toen in het bezit waren, maar een inleiding tot de Gold Bijbel - dat alle van hen, waarop de bijbel geschreven werd, waren zo zwaar dat hij vier stout mannen zouden nemen om ze te laden in een cart-- dat Joseph had ook ontdekt door te kijken door zijn steen, het vat waarin het goud werd gesmolten waaruit de platen werden gemaakt, en ook de machine waarmee deze zijn opgerold; ontdekte hij ook in de bodem van het vat drie ballen van goud, elk zo groot als een vuist"(Mormonism boek). 

 

Meer rekeningen van Smith met behulp van een ziener steen naar de begraven gouden platen te zien, en / of wat er met hen:  

 

• "Hosea Stout, die in de profeet geloofde, zei dat de gouden platen werden gevonden door middel van een ziener steen." . (Juanita Brooks, (ed), Op de Mormoonse Frontier The Journal of Hosea Stout (2 vols .; Salt Lake City:. De universiteit van Utah Press, 1964), II, 593. zie de ingang van 25 februari 1856. Vanaf het artikel: Joseph Smith en de 1826 Trial: nieuwe bewijzen en New Moeilijkheden door Marvin S. Hill BYU Studies Vol 12, Winter '72, p 223-234,).

 

• "... Joseph geloofde dat ene Samuel T. Lawrence was de man gezinspeeld door de geest, en ging met hem mee naar een bijzondere zoek heuvel, in Manchester, en hij toonde hem waar de schat was. Lawrence vroeg hem of hij ooit had ontdekte iets met de platen van goud, zei hij niet: hij vroeg hem toen om te kijken in zijn steen, om te zien of er iets met henen. 1834. boek, blz. 243)

 

• "Ik had een gesprek met hem, [Joseph Smith] en vroeg hem waar hij ze gevonden en hoe hij te weten komen waar ze waren. Hij zei dat hij een openbaring van God die hem verteld dat ze waren verborgen in een bepaalde heuvel en had hij keek in zijn steen en zag ze in de plaats van de aanbetaling251).

 

Een LDS (Mormon) Apologist Legt uit:

 

. "Chase's herinnering van wat Joseph Smith sr, vertelde hem en de geschiedenis door Knight hebben beide een folklore toon om hen Beiden vertellen dat Joseph de platen op een bepaalde dag moet beveiligen, 22 september, dat hij het ​​boek moet nemen en "ga direct weg", die voor ongehoorzaamheid aan de bevelen die hij verhinderd was het verkrijgen van het boek, dat het boek verscheen, verdween en verscheen nadat hij geschonden bestellingen door het leggen van het naar beneden, dat hij vervolgens aan de juiste persoon te brengen om met hem te beveiligen het record, eerst zijn broer en daarna zijn vrouw, en die een steen of glas effectief in het helpen hem het record veilig eindelijk was.

 

Dat de Chase rekening verschijnt in een verzameling van getuigenissen gepubliceerd door een anti-mormoonse terwijl de Ridder verhaal komt van een getrouwe heilige der laatste dagen wiens verklaring werd niet zeer recent gepubliceerd tot suggereert dat de anti-mormoonse materiaal niet lichtvaardig kan worden ontslagen vanwege zijn herkomst. De anti-mormoonse verklaringen moeten worden getoetst aan wat wordt toegelaten door de Mormonen zelf. Willard Chase zeer waarschijnlijk hoorde zijn verhaal van Joseph Smith sr, zoals hij meldde dit blijkt verder uit een onafhankelijk verslag gepubliceerd door Fayette Lapham in 1870 van een eerder interview met Joseph Smith sr, over de oorsprong van de gouden platen . Dit rapport komt overeen nauw in sommige opzichten wat Knight and Chase vertelde "(Money-Graven Folklore en het begin van het mormonisme:. Een interpretatieve Suggestie, Marvin S. Hill, BYU Studies, p 479).

 

Hieronder volgt een kennismaking met de gouden platen rekening genoemd in het bovenstaande citaat, door Fayette Lapham:

 

DE HISTORISCHE MAGAZINE.
________________________________________
Vol. VIII. Mei, 1870. No. 5.
De Mormonen. INTERVIEW MET DE VADER VAN JOSEPH SMITH, de mormoonse profeet, veertig jaar geleden. Zijn account is van de vaststelling van de Heilige Platen. DOOR FAYETTE LAPHAM, ESQR.


Ik denk dat het was in het jaar 1830, hoorde ik dat sommige oude geschriften was ontdekt dat wat nieuw licht op het onderwerp religie zou gooien; het zijn zeer geïnteresseerd in de zaak, besloot ik om naar de plek en te leren voor mezelf de waarheid van de zaak.

 

Begeleid door een vriend, Jacob Ramsdell, ik op zoek naar de familie Smith te vinden, dan woonachtig zo'n drie of vier mijl ten zuiden van het dorp Palmyra, Wayne-County, New York, en in de buurt van de lijn van de stad Manchester. Joseph, Junior, daarna zo goed bekend, niet thuis, we toegepast op zijn vader voor de informatie die we wilden. Deze Joseph Smith, Senior, we snel geleerd, uit zijn eigen mond, was een vaste gelovige in hekserij en andere bovennatuurlijke dingen; en in hetzelfde geloof had gebracht van zijn familie. Hij geloofde ook dat er een enorme hoeveelheid geld ergens begraven in het land; dat het zou op een dag terug te vinden; dat hij zelf tijd en geld had besteed op zoek naar het, met een wichelroede, maar had niet in geslaagd enige, hoewel er zeker van dat hij uiteindelijk zou. In antwoord op onze vraag, met betrekking tot de oude records die gevonden was, merkte hij op dat Ze hadden een groot deel van de vervolging op grond van hen geleden schade; dat velen er voor dat doel was geweest, en had het kwaad rapporten van hen maakte, te kennen gevend dat misschien hadden we voor een soortgelijk doel te komen; maar, steeds tevreden van onze goede bedoelingen en dat we alleen gezocht juiste informatie, gaf hij ons de volgende geschiedenis, zo dicht als ik zijn woorden kan herhalen: Zijn zoon Jozef, die hij noemde de ongeletterde, toen ongeveer veertien jaar oud, gebeurd te zijn waar een man was op zoek naar een donkere steen en mensen te vertellen, daarvan, waar te graven voor geld en andere dingen. Joseph gevraagd het voorrecht op zoek naar de steen, die hij heeft gedaan door zijn gezicht in de hoed waar de steen was. Het bleek niet het juiste steen heeft; maar hij kan wel wat dingen te zien, en, onder hen, zag hij de steen, en waar het was, waarin hij kon zien wat hij wilde zien. Smith beweert en gelooft dat er een steen van deze kwaliteit, ergens, voor een ieder. De plaats waar hij zag dat de steen was niet ver van hun huis; en, onder voorwendsel van het graven van een put, vonden ze water en de steen op een diepte van twintig of tweeëntwintig meter. Na deze, Joseph bracht ongeveer twee jaar op zoek naar deze steen, vertelt fortuinen, waar om verloren dingen te vinden, en waar te graven voor geld en andere verborgen schat.  (Historisch Tijdschrift, pp 305-307)

 

gouden platen, gouden, joseph smith, mormoon, lds, rekeningen, verhaal, verhalen