LDS_Zlatne_ploče  (Croatian)

Početna stranica   kršćanski Članci   JW Članci   LDS serije   Katolička   SDA   Kontakt   Donacija stranice


LDS (Mormoni) Zlato tablet / ploče Priče - Bogati Kelsey

 

Kolob

Uznemirujućih Rani Verzije

Zlatne ploče računi:

 

 

Svaki svetaca posljednjih dana (Mormoni) je svjestan Josepha Smitha tvrde da je on otkrio zlatne ploče od kojih Mormonova knjiga je prevedena. No, koliko znaju o računima zlatne ploče priče koja spominje Smith prvi otkrio tanjure s vidioca kamena?

 

Evo jedan primjer:

 

"Ove ploče su pronađeni na sjevernoj točki brijega dvije milje sjeverno od sela Manchester. Josip je imao kamen koji je iskopan iz bunara u Mason Chase, dvadeset i četiri metara od površine. U ovom kamenu mogao vidjeti mnoge stvari moj određeno znanje. To je bio pomoću ovog kamena je prvi otkrio ove ploče.
...
"Josip je imao prije toga opisao način njegovog pronalaženja tanjure. Našao ih je gledanjem u kamenu nalazimo u bunar Mason Chase. Obitelj također su mi rekli istu stvar. "(Joel Tiffany, Razgovor s Martin Harris, Tiffany Mjesečno, 1859, New York, p.163)
(više Četiri primjera)

 

Američki folklor:

 

Zlatne Ploče izlagao mnoge iste kvalitete kao priče o zakopanom blagu iz ranog američkog folklora.

 

Na tu temu, Josepha Smitha Majka Lucy Smith je napisao:

 

"U trenutku uzbuđenja, Josip je svladao silama tame, i zaboravio na nalog koji je legao na njega. Nakon što je neki daljnji razgovor s anđelom na ovom prigodom, Joseph je dopušteno da se ponovno podići kamen, kad je ugledao ploče kao što je učinio prije. On je odmah stigao pruži ruku da ih se, ali umjesto da ih, kao što je predvidio, on je bacio natrag na zemlju s velikim nasiljem. Kad je oporavio, anđeo je otišao, a on je ustao i vratio se kući plačući za tugu i razočaranje. "(Lucy Smith, biografske skice, str. 347)

 

Willard Chase potkrijepiti Lucy račun:

 

"... On [Joseph Smith] Ponovno se sagne i nastojao uzeti knjigu, kad ga je duh ponovno udario, i pokucao mu tri ili četiri šipke i ozlijedio ga prodigiously. Nakon oporavka od njegovog straha, on je upitao zašto je mogao Ne dobiju ploče, na koje duh napravio odgovor, jer niste slušali svoje narudžbe Potom je upitao kad ih je mogao imati, te je odgovorio ovako: dolaze od godinu dana od tog dana, i donijeti sa sobom svoju najstariji brat, i. ćeš ih imati. " (Mormonizma, p.242)


Joseph Smith je susjed Fayette Lapham dao sličnu račun, dodajući više detalja:

 

"Preuzimajući prvi članak, vidio druge nastavku, kojom se utvrđuju prva, nastojao je osigurati drugima, ali, prije nego što je mogao dobiti od njih, on je preuzet skliznula natrag na mjesto ga je preuzet iz i, na svoje veliko surprize i terora, stijena je odmah pao natrag u svoje bivše mjesto, gotovo ga drobljenje u svojoj podrijetla. Njegova prva misao bila je da nije ispravno osiguran stijenu kad je okrenut prema gore, te u skladu s tim je ponovno pokušao ga podići, ali sada uzalud, on je pored pokušao uz pomoć poluge, ali još uvijek bez uspjeha Dok dakle bavi, on je osjetio nešto udariti ga na dojci, koji je ponovio treći put, uvijek s povećanom silom, posljednji. kao što mu je ležao na leđima. Dok je tamo ležao, pogledao prema gore i vidio istu veliki čovjek koji se pojavio u snu, odjeven u istoj odjeći. Rekao mu je da, kada se blago položena je tu, on je se zakleo da se naplaćuje i zaštititi tu imovinu, dok se vrijeme trebalo stići za to biti izložena u svijet čovječanstva; a, kako bi se spriječilo njegovo stvaranje nepravilni objavljivanje, bio je ubijen ili zaklan na licu mjesta, a blago su bili pod njegovim zadužen otkad upute.;

i, kao posljedica polaganje članak prije nego ga stavite u ubrusom, nije mogao imati članak sada; ali to hoće li ponovno doći, godinu dana od tog vremena, mogao je zatim ih imati. Godine prešao prije Josip je bio svjestan toga, kako je vrijeme prolazilo; ali on je otišao na mjesto polaganja, gdje je isti čovjek ponovno pojavio, i rekao da nije bio precizan u sljedećih njegove upute, i, posljedično, nije mogao imati članak još. Josip pitali kad ih je mogao imati; i odgovor je bio: 'Dođite u jednoj godini iz tog vremena, i donijeti svoj ​​najstariji brat s vama; onda možete ih imati. " Tijekom te godine, tako se dogodilo da je njegov najstariji brat umro; ali, na kraju godine, Josip popraviti do mjesta opet, i je rekao čovjeku koji još uvijek čuvao blago, da je, budući da nije mogao dovesti svoje najstariji brat, nije mogao imati blago još. "( POVIJESNI MAGAZIN 1870, str. 307-308)

Fayette Lapham čuo priču izravno od oca Josepha Smitha u 1830. Ne samo da Lapham Račun dogovoriti o mnogim detaljima s drugim ranim verzijama: Knight, Lucy Smith, kao i Chase; to nam govori koliko je blago [zlatne ploče] došao da bude pod [Moroni je zadužen]. I, donosi pravu osobu, u ranim verzijama zlatne ploče pričama, bio je središnja tema.


Joseph Smith je blizak prijatelj Josip Vitez je napisao:

 

● On je uhvati knjige, ali ovaj put nije mogao pomaknuti.
● upita Smith, "Zašto ..?"
● On je odgovorio: "Ne mogu to sada imamo."
● upita Smith, "Kad mogu imaju ga.
"● On je odgovorio:" 22. dan sljedećeg rujna, ukoliko vam donijeti pravu osobu.
"●" Josip kaže: 'Tko je u pravu osobu? ""
"Odgovor je bio:" Tvoj najstariji brat. "
"●" Ali prije rujna došao njegov najstariji brat umro.
"(BYU studije, Josepha Knight uspomena iz ranog mormonske povijest, Dean Jessee, 1976)

 

Kao što je spomenuto, Knight rekord također odgovara što Fayette Lapham je napisao:

"Dođite u jednoj godini iz tog vremena, i donijeti svoj ​​najstariji brat s vama, onda vam svibanj ih '. Tijekom te godine, tako se dogodilo da je njegov najstariji brat umro "(Fayette Lapham, Intervju s Smith Sr. - vidi cijeli račun)

 

Testiranje duhova:

 

Prema Bibliji, Bog zna,

 

"Kraj od početka." (Izaija 46:10)

Smith je najstariji brat Alvin umro prije 10 mjeseci,

 

"22. dana sljedećeg rujna."

Ako duh bdije nad zlatnih ploča zapravo bio,


"Anđeo Gospodnji"


Anđeo je trebao znati da je Alvin nije mogla pratiti Josipa na Hill Cumorah sljedeće godine. Dakle, ako je stvarna duh činio Smith, kakvi su izgledi da bio glasnik od Boga? Čovjek bi pomislio da nakon Alvin umro, sam Smith bi shvatio da je on samo bio bave zlog duha, još jednom. Alvin smrt tijekom tog razdoblja je bez sumnje jedan od razloga rani računi za dobivanje zlatne ploče su nepoznat većini članova LDS Crkve. Poznavanje verzije spominju Alvin kao pravoj osobi da donese, sigurno će ometati one koji pokušavaju zadržati vjeru u LDS Crkve.


Duhovi mrtvačkih čuvajući blago:

 

Joseph Smith je otac ispričao Fayette Lapham o mrtvom čovjeku je čuvala zlatne ploče:


"Rekao je da mu [Joseph Smith jr.] Da, kada se blago položena je tamo, bio je zakleti da se naplaćuje i zaštititi tu imovinu, dok se vrijeme trebalo stići za to će izloženi na svijetu čovječanstva, i, kako bi se spriječilo njegovo stvaranje nepravilni objavljivanje, bio je ubijen ili zaklan na licu mjesta, a blago su bili pod njegovim zadužen tada. " (POVIJESNI MAGAZIN 1870, str. 307)


To je ista vrsta pređe koji je snimljen u Josepha Smitha 1826 Glass Looking suđenje:

 

"... On [Joseph Smith] otkrio izrazito dva Indijanaca koji su zakopane prtljažnik, to svađa uslijedila između njih, te da je jedan od navedenih Indijanaca je ubijen od strane drugoga, i bacili u rupu pokraj prtljažnika, da ga čuvaju, kako je trebalo. " (1826. Staklo potrazi Raspravno, Jonathan Thompson svjedočanstvo, Tuttle računa)

 

Očito, mrtav Indijanac nije čuvao kovčeg blaga natrag u 1825; danas zovemo takve priče rano američki folklor. Rane verzije Josepha Smitha zlatnih ploča priče su se slično. Evo još jedan primjer:

"Rekao je da je san bio je obaviješten da je na takvom mjestu u određenom brdu, u željeznoj kutiji, bile su neke zlatne ploče sa znatiželjnim gravure, koju mora dobiti i prevesti i napisati knjigu, to su ploče bile bi biti skrivena od svakog ljudskog bića na određeno vrijeme, neke dvije ili tri godine, to je otišao na mjesto i iskopao dok nije došao do kamena koja je pokrivala kutiju, kad je srušen, to je opet pokušao ukloniti kamena, i opet je bio srušen, ovaj pokušaj je napravio treći put, a treći put je bio srušen Tada je uzviknuo, '. Zašto ne mogu ga dobiti? " ili riječi u tom smislu, a onda je vidio čovjeka kako stoji nad licu mjesta, koja mu se pojavila kao Španjolac, koji ima dugu bradu silazi preko prsa do ovdje (Smith stavi ruku na dubini želuca). sa svojom (Ghost-a) grla rez od uha do uha, i krvi slijevale niz, koji mu je rekao da ne može doći sama, to druga osoba koju on, Smith, bi znali na prvi pogled, mora doći s njim, i onda on to mogao dobiti. " (Amboy Journal, 11. lipnja 1879, str.1)


To je posljednji citat je iz Joseph i Hiel Lewis, koji su bili susjedi Josephu Smithu i sinovi vlč Nathaniel Lewis. Njihov je račun utakmice elemente u priči Smithova majka rekla, ona odgovara onome što Smitha otac rekao, i ono što ostala rodbina, susjedi i suradnici ispričao natrag u dan. Ipak, to ne dolazi blizu podudaranje račune Moroni je posjeta s Josephu Smithu objavio LDS Crkve danas; i to s dobrim razlogom. Ako Josepha Smitha prava povijest ikada bili obznanjena, milijuni svetaca posljednjih dana će napustiti vjeru.

 

Istina:

 

Joseph Smith Jr. uzeo neke zajedničke folklora svoga vremena i ugraditi u svoje priče:

 

Primjer:

 

 Petar Ingersoll, koji je bio susjed Smith, opisao posjet s obitelji Smith 1822; Već se spominje,

 

"... Knjiga naći u šuplje stablo, koje je dao račun prvog naselja ove zemlje prije nego što je otkrio Kolumbo." (Svjedočanstvo Peter Ingersoll)

 

Ipak, ovo je knjiga koja je netko navodno pronađena u Kanadi; Petar Ingersoll također opisao priču Smitha otac ispričao o spilji s blagom u njemu, u prsima je od zlata, a on je govorio o Smitha otac gleda u šešir s kamenom u njoj tražiti zakopano blago. Nekoliko godina kasnije, sve ove detalje postao dio zlatne ploče priču / mit.


 

 


 

Napomena: Sljedeći linkovi će vas odvesti do članaka na engleskom jeziku; Međutim, postoji gumb Google prevesti na vrhu članaka koji se mogu koristiti za prevođenje članke u drugim jezicima:

 

LDS (Mormon) Serija:

Mormonove knjige
Josepha Smitha Prvo vizija
Josephu Smithu na suđenje
one tajanstvene zlatne pločice
pada mormonizma
Mojsijevoj knjizi promjena / anakronizmima
Još jedan zavjet Isusa Krista
Što reći mormona na vratima
propovijedali Moju Evanđelje - Vodič za Misionar usluga
kućnu obiteljsku večer Lekcija 1
■   Očaravanja - Magic i novac za iskop

Podstranice u LDS (mormonske) Serija

1. Joseph Smith je "dobio Ploče?"
2. Joseph Smith Money kopanja račune: 

Joseph Smith Novac kopanje računi (Main Page)
Willard Chase računa o zlatnim pločama
Fayette Lapham račun zlatnim pločama
Peter Ingersoll račun Smitha novca kopanje Povijest
amboy Journal <Krvarenje Duh račun
Intervju s Martinom Harris u Tiffanyja Mjesečno 1859

3. Joseph Smith 1826 Staklo potrazi Suđenje Svjedočanstva / rekordi:

1826 Suđenje Svjedočanstva  (Glavna stranica)
AW Benton račun
biskup Tuttle račun
WD Purple račun
nove dokaze i nove teškoće
Bill of Justice
LDS Računi
Statuta

4. Josip Smith Prvo Vision računi: 

●   Prvi Vision računi (Main Page)
1823 Spavaća soba Vizija / Dream računa (osamnaest računi iz 1820.-1840 ...)
Spavaća soba vizija računa - "Službeni verzija" (Izvadci iz povijesti Josepha Smitha, proroka)
Josipu Smith Prvo vizija bila nepoznata LDS izjave
(1832) Josepha Smitha rukom pisani izvještaj o prvom Vision

(1834-1835) Josepha Smitha prvi put objavljena vizija (koji sadrži elemente 1838. LDS "Službeni" priča Prvo Vision)

(1842.) Josepha Smitha Sveto Grove račun - "Službeni LDS Prvo Vision računa" - također naći u Smitha 1838 Povijest 

5. Angel i zlatnim pločama
6. Cumorah pećina - Cameron J. Packer
7. Josepha Knight sjeća Rano mormonska Povijest
8. Knjiga Mormona Tisak aranžmana i povijest
9. Problem s Martin Harris (znači duhovit citati o Martin Harris uzeti uglavnom iz LDS izvor materijala)
10. Uvod - Richard bušman 

11. Mormonizam je laž / Joseph Smith je prijevara / LDS Crkva nije istina

12. LDS svećeništvo Lie / Mit

  

Fusnotue:

 

SvjedočanstvoBIGAIL HARRIS: (snaha Martin Harris)

 

"Palmyra, Wayne Co NY 11. mj. 28., 1833.
U ranom dijelu zime 1828. godine, napravio sam posjetio Martin Harris i bio pridružio u društvu Jos. Smith, sen. I njegove supruge. Zlatna Biblija poslovanje, tzv, bio je tema razgovora, na što sam platio posebnu pozornost da sam mogao naučiti istinu o cijeloj stvari .-- Rekli su mi da je izvješće da je Josip, lipanj je pronašao zlatne ploče, istina, i . da je on bio u Harmony, PA prevodeći ih - da takve ploče su u postojanju, te da Josip, lip je da ih dobije, otkrio mu je duh jednog ili svetaca koji je bio na tom kontinentu, prethodno bi. njegova biće otkrio Kolumbo. Stari gospođa Smith primijetio da je mislila da mora biti kveker, kao što je bio odjeven vrlo je jednostavna.


Rekli su da su ploče on tada imao u posjedu, ali su bili uvod u Gold Biblije - da svi oni na kojima je napisana Biblija, bili su toliko teški da će to potrajati četiri krupna muškarca kako bi ih učitati u cart-- da Josip je također otkrio gledajući kroz svoj ​​kamen, posudu u kojoj je zlato rastopio od koje su napravili ploče, a također stroja s kojima su valjane; On je također otkrio u dnu posude tri loptice od zlata, svaki velik kao šakom"(Mormonizam knjiga). 

 

Više računi Smitha koriste Vidovnjak kamen vidjeti zakopane zlatne ploče, i / ili što je bio s njima:  

 

• "Hosea Stout, koji vjeruju u Poslanika, rekao je da su zlatne ploče pronađeni su pomoću vidioca kamena." . (Juanita Brooks, (ur), Na mormonske Frontier Journal of Hošea Stout (2 vol .; Salt Lake City:. Sveučilište Utah Press, 1964.), II, 593. vidi unos od 25. veljače 1856. Iz članak: Joseph Smith i 1826 Probne: novi dokazi i nove teškoće Marvin S. Hill BYU Studies, Vol 12, Zima '72, str 223-234,).

 

• "... Josip vjeruje da je jedan Samuel T. Lawrence je bio čovjek, aludirajući tako na duhu, i otišao s njim u jednini gleda brdu, u Manchesteru, i pokaza mu gdje je blago. Lawrence ga je pitao da li je imao ikad otkrio ništa s pločama od zlata, on nije rekao: da ga je tada pitao gledati u svom kamenu, da vidi ima li što s njimai. 1834. Knjiga, str. 243)

 

• "Imao sam razgovor s njim, [Joseph Smith] i upitao ga gdje ih je pronašao i kako je došao da zna gdje su. On je rekao da je imao otkrivenje od Boga koji mu je rekao da su skrivali u nekom brdu i on Pogledao je u njegovom kamenu i vidio ih na mjestu depozita251).

 

LDS (Mormon) apologet objašnjava:

 

. "Chase je sjećanje na ono što ga je Joseph Smith, S., rekao je i povijest koju Knight oboje imaju folklorni ton na njih Obojica odnose Josip mora osigurati pločice na određeni dan, 22. rujna, to on mora uzeti knjigu i "ići izravno daleko", da je za nepoštivanje zapovijedi je onemogućila dobiti knjigu, to je knjiga pojavila, nestala, a pojavila nakon što je prekršio naloge ga kojom se utvrđuju, da je nakon toga morao donijeti pravu osobu s njime osigurati rekord, prvi njegov brat, a zatim njegova supruga, te da je kamen ili staklo je učinkovit u pomaganju mu osigurati rekord na kraju.

 

To se pojavljuje Chase računa u zbirci izjave objavljene od strane anti-Mormonove dok vitez narativni dolazi iz vjernog svetaca posljednjih dana čija se izjava nije objavljen sve do nedavno sugerira da materijal protiv mormon ne može olako odbacio zbog svoje podrijetlo. Anti-mormon izjave moraju biti provjereni protiv onoga što je priznao sami mormona. Willard Chase vrlo vjerojatno čuli njegovu priču iz Josephu Smithu, starijeg, kako je izvijestio to dodatno svjedoče nezavisne računu objavio Fayette Lapham 1870. ranijeg razgovora s Josephu Smithu, Sr., kao na podrijetlo zlatnih ploča , Ovo izvješće je usko odgovara u nekim aspektima na ono vitez i Chase ispričao "(Money-Kopanje folklora i početke mormonizma. Interpretacije prijedlog, Marvin S. Hill, BYU Studije, str 479).

 

Slijedi uvod u zlatnim pločama računa navedenih u gornjem citatu, po Fayette Lapham:

 

POVIJESNA MAGAZIN.

________________________________________
Vol. VIII. Svibanj, 1870. br 5.
________________________________________ mormona. INTERVJU S otac Joseph Smith, mormonska Poslanika, prije četrdesetak godina. Njegova računa o nalazu Svetim ploče. U FAYETTE LAPHAM, ESQR.


Mislim da je to bilo u 1830 godini, čuo sam da su neki drevni zapisi su otkrili da će baciti novo svjetlo na temu religije; što je vrlo zainteresiran za stvari, zaključio sam da ide na mjesto i naučiti za sebe istinu o tom pitanju.

 

U pratnji prijatelja, Jacoba Ramsdell, postavljen sam pronaći obitelj Smith, a zatim boravi oko tri ili četiri milje južno od sela Palmyra, Wayne-County, New York, a blizu linije grada Manchestera. Josip, Junior, nakon tako dobro poznat, ne bude kod kuće, primijenili smo na svog oca za informacijama koje smo htjeli. To Joseph Smith, viši, ubrzo smo naučili iz vlastitih usta, bio je čvrsto vjeruje u vračanje i drugim nadnaravnim stvarima; te je doveo svoju obitelj u istom uvjerenju. On je također vjerovao da postoji ogromna količina novca pokopan negdje u zemlji; da će se naći neki dan; da je on sam proveo vrijeme i novac u potrazi za to, s divining šipke, ali nije uspio pronaći bilo, iako je sigurno da bi na kraju. U odgovoru na naše pitanje, vezano uz drevne zapise koji je pronašao, on je napomenuo da je su pretrpjeli veliku progona na račun njih; da su mnogi bili tu za tu svrhu, te je napravio zlo izvješća o njima, obznanjivanja da bi možda imali smo došli u kao svrhu; ali, postaje zadovoljan našim dobrim namjerama i da smo samo tražili točne podatke, on nam je dao sljedeću povijest, što je bliže mogu ponoviti njegove riječi: svoga sina Josipa, kojega je nazvao nepismeni, kada je oko četrnaest godina, što se dogodilo biti tamo gdje čovjek gleda u tamni kamen i reći ljudima, a iz njega, gdje se kopaju za novac i druge stvari. Josip zatražio privilegij gleda u kamenu, koji je učinio stavljajući svoje lice u šešir, gdje je bio kamen. Pokazalo se da nije pravi kamen za njega; ali mogao je vidjeti neke stvari, a među njima, on je vidio kamen, i gdje je to bilo, u kojem je mogao vidjeti sve što je želio vidjeti. Smith tvrdi i vjeruje da je kamen ove kvalitete, negdje, za svakoga. Mjesto gdje je vidio kamen nije bio daleko od svoje kuće; i, pod izlikom kopanje dobro, našli su vodu i kamen na dubini od dvadeset ili dvadeset i dvije noge.

Nakon toga, Josip je proveo oko dvije godine gleda u ovaj kamen, rekavši bogatstva, gdje se nalaze izgubljene stvari, i gdje kopati za novac i druge skrivenog blaga.  (povijesni Magazin, str 305-307)

 

zlatne ploče, zlatni, Joseph Smith, mormon, LDS, računi, priče, priče