LDS Guldplåtarna  (Swedish)

Hemsida   Kristna Artiklar   JW Artiklar   LDS serien   katolska   SDA   Kontakt   Donation Page


LDS (Mormon) Guldplåtarna konton / osanning - Rich Kelsey

Kolob

Tidiga versioner av

Guldplåtarna konton:

 

 

Varje sista dagars helig (Mormon) är medveten om Joseph Smiths påstående att han upptäckte guldplåtarna som Mormons bok har översatts. Men, hur många känner till räkenskaperna för guldplåtar berättelse som nämner Smith först upptäckte plattorna med en siare sten?

 

Här är ett exempel:

 

"Dessa plattor finns på den norra punkten av en kulle två miles norr om Manchester by. Joseph hade en sten som grävdes från brunnen i Mason Chase, tjugofyra meter från ytan. I denna sten kunde han se många saker till mina viss kunskap. Det var med hjälp av denna sten som han först upptäckte dessa plattor.
...
"Josef hade innan den här beskrivna sättet av hans finna plattorna. Han hittade dem genom att titta i stenen som finns i brunnen av Mason Chase. Familjen hade också berättat för mig samma sak. '"(Joel Tiffany, Intervju med Martin Harris, Tiffany månadstidning, 1859, New York, s.163)
(fyra fler exempel)

 

Amerikansk folklore:

 

Guldplåtarna uppvisade många av samma egenskaper som historier om gömda skatter från tidig amerikansk folklore.

 

I den här frågan, Joseph Smiths mor Lucy Smith skrev:

 

"I det ögonblick av spänning, blev Josef vinnas genom mörkrets makter, och glömde föreläggande som lades på honom. Att ha några ytterligare samtal med ängeln vid detta tillfälle fick Josef tillåtelse att höja stenen igen, när han såg de plåtar som han hade gjort tidigare. Han nådde genast ut sin hand för att ta dem, men i stället för att få dem, som han väntat, han slungades tillbaka på marken med mycket våld. När han återhämtat sig, ängeln var borta, och han stod upp och återvände till huset gråt för sorg och besvikelse. "(Lucy Smith, Biografiska skisser, s. 347)

 

Willard Chase underbyggda Lucys konto:

 

"... Han [Joseph Smith] igen böjde sig ner och strävade efter att ta boken, då anden slog honom igen, och slog honom tre eller fyra stavar, och skada honom svindlande. Efter återhämta sig från sin förskräckelse, frågade han varför han kunde inte få plattorna, som anden gjorde svaret, eftersom du inte har lytt dina order Han frågade då när han kunde ha dem, och fick till svar så: kom ett år från denna dag, och ta med dig din äldste bror, och. du ska ha dem. " (Mormonism, p.242)


Joseph Smiths granne Fayette Lapham gav ett liknande konto, lägga till mer information:

 

"Att ta upp den första artikeln, han såg andra nedan, om den första, bemödade han att säkra de andra, men innan han kunde få tag i dem, den som han hade tagit upp gled tillbaka till den plats han hade tagit den från och, till sin stora surprize och terror, klippan föll genast tillbaka till sin forna plats, nästan krossa honom i sin härkomst. Hans första tanke var att han inte hade ordentligt säkrade berget när den dök upp, och följaktligen han åter försökte att lyfta den, men nu förgäves, han nästa försökte med hjälp av spakar, men fortfarande utan framgång Medan sålunda engagerad, kände han något slå honom på bröstet, som upprepades för tredje gången, alltid med ökad kraft, den sista. såsom att lägga honom på rygg. När han låg där, tittade han upp och såg samma stora mannen som hade dykt upp i drömmen, klädd i samma kläder. Han sade till honom att när skatten deponerades där, han svors att ta hand om och skydda egendomen, tills tiden bör anlända för att det ska ställas ut till världen av mänskligheten; och för att förhindra att han gör ett otillbörligt röjande, blev han mördad eller dräpt på plats, och skatten hade varit under hans vård ända sedan anvisningar.

och, som en följd av om artikeln innan du lägger den i servetten, han kunde inte ha artikeln nu; men att om han skulle komma igen, ett år från den tiden, kunde han då ha dem. Året passerade över innan Josef var medveten om det, så tiden gick; men han gick till platsen för deponering, där samma man dök upp igen, och sa att han inte hade varit punktlig följa hans anvisningar, och följaktligen kunde han inte få artikeln än. Josef frågade när han kunde ha dem; och svaret var, "Kom in ett år från den här tiden, och ta med din äldste bror med dig; då du kan ha dem. " Under det året, så hände det att hans äldste bror dog; men i slutet av året, Josef repar till platsen igen, och fick veta av mannen som fortfarande vaktade skatten, att eftersom han inte kunde föra sin äldste bror, kunde han inte ha skatten ännu. "( HISTORISK MAGAZINE, 1870, s. 307-308)

Fayette Lapham hade hört historien direkt från far till Joseph Smith 1830. Inte bara Lapham konto överens om många detaljer med andra tidiga versioner: Knight, Lucy Smith, liksom Chase; Det berättar hur skatten [guldplåtar] kom att vara under [Moronis] laddning. Och, vilket innebär att rätt person, i tidiga versioner av guldplåtarna berättelser, var det centrala temat.


Joseph Smiths nära vän Joseph Knight skrev:

 

● Han tog tag i boken, men den här gången kunde han inte flytta den.
● Smith frågade: "Varför ..?"
● Han svarade: "Du kan inte ha det nu."
● Smith frågade: "När kan jag ha det.
"● Han svarade:" Den 22: a dagen av nästa September om du tar med rätt person.
"●" Joseph säger: 'Vem är rätt person?
"●" Svaret var, "Din äldsta broder."
"●" Men innan September kom hans äldsta broder dog.
"(BYU Studies, Joseph Knight Minne av tidiga Mormon historia, Dean Jessee, 1976)

 

Som nämnts, Knight rekord stämmer också med vad Fayette Lapham skrev:

"Kom på ett år från denna tid, och ta med din äldste bror med dig, då kan du ha dem". Under det året, så hände det att hans äldste bror dog "(Fayette Lapham, Intervju med Smith Sr - sök hela kontot)

 

Testa Spirits:

 

Enligt Bibeln, Gud vet,

 

"Slutet från begynnelsen." (Jesaja 46:10)

Smith äldsta bror Alvin dog 10 månader tidigare,

 

"Den 22: a dagen i september."

Om anden vakar över guldplåtarna verkligen var en,


"Herrens ängel"


ängeln borde ha vetat att Alvin omöjligen kunde följa med Joseph till kullen Cumorah följande året. Därför, om en verklig anda verkade Smith, vad är oddsen att det var en budbärare från Gud? Man skulle kunna tro att efter Alvin dog Smith själv skulle ha insett att han bara göra med en ond ande, ännu en gång. Alvins död under denna tid är utan tvekan en av anledning tidiga konton att få guldplåtarna är okända för de flesta LDS kyrkans medlemmar. Kunskap om versioner som hänvisar till Alvin som rätt person att föra, skulle säkert hindra dem som försöker att upprätthålla tron ​​på LDS-kyrkan.


Spirits of Dead Män Bevakning Treasure:

 

Joseph Smiths far berättade Fayette Lapham om den döde vaktar guldplåtarna:


"Han sade till honom [Joseph Smith jr.] Att när skatten deponerades där, han svurit att ta hand om och skydda egendomen, tills tiden bör anlända för att det ska ställas ut till världen av mänskligheten, och, För att förhindra att han gör ett otillbörligt röjande, blev han mördad eller dräpt på plats, och skatten hade varit under hans laddning sedan dess. " (HISTORISK MAGAZINE, 1870, s. 307)


Detta var samma typ av garn som spelades in i Joseph Smiths 1826 Glas Looking Trial:

 

"... Han [Joseph Smith] upptäckte tydligt de två indianer som begravde stammen, att ett gräl uppstod mellan dem, och att en av dessa indianer dödades av den andra, och kastas in i hålet bredvid av stammen, för att skydda den, som han tänkt. " (1826 spegeln Trial, Jonathan Thompson vittnesmål, Tuttle-konto)

 

Uppenbarligen var en död indiska inte vaktar en trunk av skatten tillbaka år 1825; vi i dag kallar sådana berättelser tidig amerikansk folklore. Tidiga versioner av Joseph Smiths gyllene plattor berättelser är på liknande sätt. Här är ytterligare ett exempel:

"Han sade att med en dröm som han fick veta att på en sådan plats i en viss kulle, i en järnlåda, var några guldplåtar med nyfikna gravyrer, som han måste få och översätta, och skriva en bok, att plattorna skulle hållas dold för alla människor under en viss tid, en del två eller tre år, att han gick till platsen och grävde tills han kom till stenen som täckte lådan, då han slogs ned, att han en gång försökt att ta bort sten, och återigen slog ner, detta försök gjordes för tredje gången, och den tredje gången han var knockad Sen utbrast han, ". Varför kan jag inte få det?" eller ord om detta, och sedan såg han en man som stod över platsen, som för honom verkade som en spanjor, som har ett långt skägg som kommer ner över hans bröst till om här (Smith sätter sin hand till maggropen). med hans (spöken) halsen avskuren från öra till öra, och blodet strömmande ner, som sade till honom att han inte kunde få det ensam, att en annan person som han, Smith, skulle veta vid första ögonkastet, måste komma med honom, och då han kunde få det. " (The Amboy Journal, 11 Jun 1879, s.1)


Det sista citatet var från Joseph och Hiel Lewis, som var grannar till Joseph Smith och söner pastor Nathaniel Lewis. Deras konto matchar element i berättelsen Smiths mamma berättade, det matchar vad Smiths far sade, och vilka andra släktingar, grannar och bekanta berättade tillbaka i dag. Ändå är det inte komma nära matcha konton Moronis besök med Joseph Smith som publiceras av LDS kyrkan i dag; och av goda skäl. Om Joseph Smiths verklig historia någonsin blev kända, skulle miljontals sista dagarnas heliga överge tron.

 

Sanningen:

 

Joseph Smith Jr tog del av den gemensamma folklore av hans dag och införlivat det i sina egna berättelser:

 

Exempel:

 

 Peter Ingersoll, som var en granne till Smiths, beskrev ett besök med familjen Smith 1822; redan där talas om,

 

"... En bok som hittas i ett ihåligt träd, som redogjorde för den första bosättningen i detta land innan det upptäcktes av Columbus." (Vittnesmål från Peter Ingersoll)

 

Ändå är detta en bok som någon annan förmodligen hittas i Kanada; Peter Ingersoll beskrev också en berättelse Smiths far berättade om en grotta med skatt i det, bröstet är av guld, och han talade om Smiths far tittar in i en hatt med en sten i den för att leta efter gömda skatter. Flera år senare, alla dessa detaljer blev en del av guldplåtar berättelse / myt.


 

 


 

Obs: Följande länkar tar dig till artiklar på engelska; Det finns dock en Google translate-knapp längst upp i artiklar som kan användas för att översätta artiklar till andra språk:

 

LDS (Mormon) Serie:

Mormons bok
Joseph Smiths första syn
Joseph Smith på Trial
De Mystiska guldplåtar
The Fall of Mormonism
bok Moses Ändringar / Anachronisms
Ännu ett testamente om Jesus Kristus
Vad ska man säga till mormoner vid dörren
Predika mitt Gospel - En guide för missionärer
hemaftonslektion 1
■  Enchantment - Magi och pengar Gräva

Delsidor i (Mormon) Serie LDS

1. Joseph Smith har "fått plåtarna?"
2. Joseph Smith Pengar Gräv konton: 

●  Joseph Smith Money Gräva konton (Huvudsida)
Willard Chase Konto till guldplåtarna
Fayette Lapham konto hos guldplåtarna
Peter Ingersoll-konto i Smiths Pengar Gräva Historia
●  The Amboy Journal <Bleeding Ghost Account
●  Intervju med Martin Harris i Tiffanys Månads 1859

3. Joseph Smith 1826 spegeln Trial Vittnesmål / Records:

1826 Trial Vittnesbörd  (Huvudsida)
AW Benton Account
Bishop Tuttle Account
WD Lila Account
Nya rön och nya svårigheter
Bill of Justice
LDS Konton
stadgar

4. Joseph Smith First Vision konton: 

●   Första Vision konton (Huvudsida)
1823 Sovrum Vision / Dröm konton (arton konton från 1820-talet-1840-talet ...)
Sovrum seende konto - "Officiell version" (Utdrag ur History of Joseph Smith, profeten)
Joseph Smiths första syn var okänd LDS uttalanden
(1832) Joseph Smiths hand skriftlig redogörelse för den första synen

(1834-1835) Joseph Smiths första publicerade visioner (som innehåller delar av 1838 LDS "officiella" första synen story)

(1842) Joseph Smiths heliga lunden Account - "officiella LDS första synen konto" - också i Smiths 1838 Historik 

5. Angel och guldplåtarna

6. Cumorah Grottan - Cameron J. Packer

7. Joseph Knight minnesbild av tidig Mormon History

8. Mormons bok Skriva arrangemang och historia

9. Besvära med Martin Harris (medelvärde kniviga citat om Martin Harris tagit mestadels från LDS källmaterial)

10. Introduktion - Richard Bushman  

11. Mormonism är en lögn / Joseph Smith var en bluff / LDS kyrkan är inte sant

12. LDS prästadömet Lie / Myth

  

Slutnots:

 

Vittnesmål från enBIGAIL HARRIS: (en svägerska med Martin Harris)

 

"Palmyra, Wayne Co. NY 11 mo. 28, 1833.
I början av vintern 1828, gjorde jag ett besök på Martin Harris och fick sällskap i sällskap av Jos. Smith, sen. Och hans hustru. The Gold Bible företag, så kallad, var samtalsämne, som jag ägnat särskild uppmärksamhet för att jag skulle få reda på sanningen om hela frågan .-- De berättade för mig att det betänkande som Josef, juni hade hittat guldplåtar, var sant, och . att han var i harmoni, Pa översätta dem - att sådana plattor existerade, och att Josef, jun var att få dem, uppenbarades för honom av den anda av en eller de heliga som var på denna kontinent, tidigare till. dess väsen upptäcktes av Columbus. Gammal Mrs Smith konstaterade att hon trodde att han måste vara en kväkare, eftersom han var klädd mycket vanligt.


De sa att plattorna han då hade i besittning var men en introduktion till Gold Bibeln - att alla av dem på vilken Bibeln skrevs, var så tung att det skulle ta fyra starka män för att ladda in dem i en cart-- som Josef hade också upptäckt genom att titta igenom sin sten, det fartyg där guldet smältes där plattorna gjordes, och även maskinen som de rullade; Han upptäckte också i botten av kärlet tre bollar av guld, var och en så stor som näven"(Mormonism bok). 

 

Fler konton Smith med en siare sten för att se de nedgrävda guldplåtar, och / eller vad som var med dem:  

 

• "Hosea Stout, som trodde på profeten, sade att guldplåtarna hittades med hjälp av en siare sten." . (Juanita Brooks, (red), På Mormon Frontier The Journal of Hosea Stout (2 vol .; Salt Lake City:. The University of Utah Press, 1964), II, 593. se posten av den 25 februari 1856. Från artikeln: Joseph Smith och 1826 Trial: Nya rön och nya svårigheter som Marvin S. Hill BYU Studies Vol 12, Winter '72, sid 223-234,).

 

• "... Joseph trodde att man Samuel T. Lawrence var mannen antydde av anden, och gick med honom till en sällsam tittar kulle, i Manchester, och visade honom var skatten fanns. Lawrence frågade honom om han hade någonsin upptäckte någon sak med plattor av guld, han sa nej: han sedan bad honom att titta i sin sten, för att se om det fanns någon sak med democh. 1834. bok, s. 243)

 

• "Jag hade ett samtal med honom, [Joseph Smith] och frågade honom var han hittade dem och hur han kommer att veta var de var. Han sa att han hade en uppenbarelse från Gud som talade om för honom att de gömde sig i en viss backe och han tittade i sin sten och såg dem i stället för deponering251).

 

En LDS (Mormon) apologet förklarar:

 

. "Chases minne av vad Joseph Smith den äldre, sa till honom och historien av Knight har båda en folklore ton till dem Båda handlar om att Joseph måste säkra plattorna på en viss dag den 22 september, att han måste ta boken och "går direkt bort", att för samvetslösa order han var förhindrad från att få boken, att boken dök upp, försvann, och återkom efter att han brutit mot order genom att lägga ner det, att han senare skulle sätta rätt person med honom för att säkra posten, först hans bror och hans hustru, och att en sten eller glas var effektiva i att hjälpa honom säkra rekordet äntligen.

 

Att Chase-konto visas i en samling av vittnesmål som offentliggjorts av en anti-Mormon medan Knight berättelsen kommer från en trofast sista dagars heliga, vars uttalande offentliggjordes inte förrän helt nyligen tyder på att anti-mormon material kan inte lätt avfärdas på grund av dess ursprung. De antimormon uttalanden måste kontrolleras mot vad som medges av mormonerna själva. Willard Chase troligen hört hans berättelse från Joseph Smith den äldre, då han rapporterade detta vidare framgår av en oberoende konto publiceras av Fayette Lapham 1870 av en tidigare intervju med Joseph Smith den äldre, om ursprunget av de gyllene plattorna . Denna rapport stämmer väl i vissa avseenden vad Knight och Chase berättade "(Money-gräva Folklore och början av Mormonism:. En Interpretive Förslag, Marvin S. Hill, BYU Studies, s 479).

 

Nedan följer en introduktion till guldplåtarna konto som anges i ovanstående citat, av Fayette Lapham:

 

HISTORISKA


MAGAZINE.

________________________________________
Vol. VIII. Maj, 1870. nr 5.
mormon. INTERVJU MED FADERN om Joseph Smith, mormon profet, för fyrtio år sedan. Hans mån konstaterandet av Heliga tallrikar. BY FAYETTE Lapham, ESQR.


Jag tror det var år 1830, hörde jag att några forntida uppteckningar hade upptäckts som skulle kasta lite nytt ljus över frågan om religionen; är djupt intresserad av saken, avslutade jag att åka till platsen och lära för mig själv sanningen i frågan.

 

Tillsammans med en vän, Jacob Ramsdell, jag ut för att hitta familjen Smith, sedan bor omkring tre eller fyra miles söder om byn Palmyra, Wayne-County, New York, och i närheten av linjen i staden Manchester. Josef, Junior, efteråt så välkänt, inte vara hemma, tillämpade vi till sin far för den information vi ville ha. Denna Joseph Smith, Senior, vi snart lärt, från hans egna läppar, var övertygad trolldom och andra övernaturliga saker; och hade tagit upp sin familj i samma tro. Han trodde också att det fanns en stor mängd pengar begravd någonstans i landet; att det en dag skulle finnas; att han själv hade tillbringat både tid och pengar att söka för det, med sia stavar, men hade inte lyckats hitta någon, men se till att han så småningom skulle. Som svar på vår fråga, om de forntida uppteckningar som hade hittats, anmärkte han att de hade lidit mycket för förföljelse på grund av dem, att många hade varit där för detta ändamål, och hade gjort onda rapporter om dem, antyda att vi kanske hade kommit för ett liknande ändamål; men, blir nöjd med våra goda avsikter och att vi sökt endast korrekt information, han gav oss följande historia, så nära som jag kan upprepa hans ord: Hans son Joseph, som han kallade analfabeter, när omkring fjorton års ålder, hände att vara där en man var ute i en mörk sten och tala om för folk, därifrån, var man kan gräva efter pengar och andra saker. Joseph begärt förmånen att titta in i stenen, vilket han gjorde genom att sätta sitt ansikte i hatten där stenen var. Det visade sig vara inte den rätta stenen för honom; men han kunde se vissa saker, och bland dem, såg han stenen, och där det var, där han kunde se vad han ville se. Smith hävdar och tror att det finns en sten av denna kvalitet, någonstans, för var och en. Den plats där han såg stenen var inte långt från deras hus; och, under förevändning av att gräva en brunn, fann de vatten och stenen på ett djup av tjugo eller tjugotvå meter. Därefter Joseph tillbringade ungefär två år undersöker denna sten, spå, var man kan hitta borttappade saker, och där att gräva för pengarna och annan gömd skatt.  (Historisk tidskrift, sid 305-307)

 

guldplåtar, gyllene Joseph Smith, mormon, lds, konton, berättelse, berättelser